Waterstage

Info Tel.: + 36 30 349 5156

A környezet védelme, megfogyatkozó fosszilis energia készletek és az egyre dráguló energia új fűtési megoldásokat hívott életre az elmúlt évtizedben. A FUJITSU General japán gyártó a légkondicionáló gyártásban szerzett több, mint 40 éves tapasztalatát használta fel levegő-víz hőszivattyú választéka kifejlesztésére, mely a Waterstage nevet kapta.

Mindennek, ami melegebb az abszolút 0 foknál, azaz -273° C-nál, annak van hőtartalma, melyet kinyerve fűtésre vagy hűtésre használható. A hőszivattyúk a hűtőközeg hőtágulási energiáját és a környezeti levegőből kinyerhető hőenergiát használják hűtésre és fűtésre, az elektromos áram pedig a rendszer működtetéséhez szükséges. A rendszer napelemmel összeköthető. Hagyományos fűtési és hűtési rendszerekhez képest jelentős energiamegtakarítást érhetünk el, csökken az üzemeltetési költség és a CO2 kibocsátás.

A működés során alacsony (35-45 °C) vagy közepes (50-60 °C) hőmérsékletű vizet állítunk elő, a hőleadó padló- vagy falfűtés, fan coil, növelt felületű radiátor vagy sok esetben például medence lehet. A Fujitsu hőszivattyúkkal nyáron a hűtés is megvalósítható, így klímaként is tekinthetünk rájuk.

A Fujitsu Waterstage levegő-víz hőszivattyú rendszer jellemzője, hogy nagy szabadságfokkal tervezhető

 • családi házak,
 • társasházak,
 • kis és közepes irodaházak,
 • középületek fűtésére.

Az épület mellett vagy a tetején, esetleg szabadba nyíló gépész helyiségben elhelyezett kis helyigényű kültéri egység(ek) gondoskodnak a helyiségek hőszivattyús fűtéséről vagy hűtéséről. Mivel a kültéri egységek a szabadba telepíthetők, nem foglalnak el értékes helyet az épületben, nincs szükség kémény építésére és az elektromos megtápláláson kívül semmilyen más energiahordozót nem igényel (elmaradhat pl. a költséges gázvezeték bekötési díj és a vezeték kiépítése).

Az épület méretétől, jellegétől és komfortigényétől függően a Fujitsunak többféle rendszere van 5-16 kW fűtőteljesítményig:

 • monoblokkos vagy osztott (split) típusú
 • beltéri egységgel egybeépített használati melegvíz tartállyal vagy anélkül
 • 1- vagy 3-fázisú.

Levegő-víz hőszivattyúk technológiája

Iker forgó dugattyús kompresszor a kültéri egységben

A kültéri egységek szíve az iker forgó dugattyús kompresszor, a High Power típusoknál ez a kompresszor rendelkezik egy extra lineáris befecskendezéssel. A lineáris befecskendezés segítségével lehetővé válik a magas kondenzációs hőmérséklet elérése a kompresszor nyomóoldalának káros túlmelegedése nélkül. Ezért a kondenzációs hőmérséklet magasabbra emelkedik, mint a normál körben. A magasabb melegvíz-hőmérséklet elérését a befecskendezési mennyiség igény szerinti szabályozása teszi lehetővé. A pontos hőmérsékletszabályzást a legmodernebb inverter technológia biztosítja.

A hidraulikus beltéri egység szabályzása

A hőszivattyút Siemens intelligens szabályzóval kezelhetjük, programozhatjuk. Bárhol tartózkodik is a világban interneten keresztül ellenőrizheti és szabályozhatja hőszivattyúja működését. Laptopon vagy mobil telefonon keresztül is működik.

A beltéri egység szabályzása négyféle fűtési módot tesz lehetővé:

 • automata mód: komfort/csökkentett mód automatikus kapcsolás az időzítő programnak megfelelően;
 • csökkentett mód: állandó csökkentett hőmérséklet;
 • komfort mód: a program a kültéri hőmérséklet alapján automatikusan előre
 • beszabályozza a melegvíz hőmérsékletét, ezáltal a kívánt helyiséghőmérsékleteket mindig fenn lehet tartani;
 • védelmi mód: készenléti mód fagyvédelemmel.

Hűtési mód beállítása esetén a rendszer a kültéri hőmérséklettől függően automatikusan átvált hűtésre vagy fűtésre, hogy minden évszakban kellemes légkondicionálást biztosíthasson.

A kétzónás független szabályozás lehetővé teszi két fűtési zóna egyidejű szabályzását akkor is, ha eltérő a melegvíz-hőmérséklet igényük. (pl. radiátor és padlófűtés kör)

A kétfokozatú, csendes üzemmód a High Power sorozatnál áll rendelkezésre és 2 vagy 4 dB(A)-lel csökkenti a zajszintet.

Fűtési üzemmódban időnként szükséges a kültéri egység hőcserélőjének leolvasztása, mely automatikusan megtörténik. A leolvasztás után a készülék megnövelt teljesítménnyel indul újra, hogy a beállított hőmérsékletet biztosítsa.

Pár szó az integrált használati melegvíz tartályos hőszivattyúkról

A beltéri egység egy tartályba épített koaxiális csőkígyó hőcserélővel van szerelve, amely nem igényel külön fagyvédelmet, nem érzékeny a csőhálózatban levő kisebb szennyeződésekre és nagyon hatékony hőcserét valósít meg.

Energiamegtakarítási funkciók

A programozott használattal energiát spórolhat meg. Egy napon belül akár 3 különböző működési intervallum is beállítható és a hét minden egyes napjára különböző beállítás lehetséges.

A távolléti időzítés akár 8 periódusra is beállítható. Ha a téli időszakban hosszabb ideig távol tartózkodik, a rendszer megvédi otthonát a fagytól.

Biztonsági funkciók a hőszivattyúknál

A legionella baktérium elleni védelem megakadályozza a legionella baktérium elszaporodását a HMV* tartályban.

A rendszer esetleges meghibásodásakor a beépített tartalékfűtés vagy kazán segítségével vészüzemben biztosítja a folyamatos melegvíz-ellátást.

Alacsony kültéri hőmérséklet esetén automatikusan működésbe lép a vízkeringetés és a kompresszor. Ez megakadályozza a keringtetett víz megfagyását.

A hibákról, az esedékes karbantartásról hibaüzenet és a szervízcég telefonszáma jelenik meg a kijelzőn. A hibanapló 10 hibaüzenetet tárol a memóriában.

*HMV: használati meleg víz

ÁRLISTA 2023.március